Zobena kaša kao zdrav obrok – mit ili stvarnost

Zobena kaša je odlična za početak dana ako pravilno iskombiniramo sastojke. Vlakna, proteini, nezasićene masti i složeni ugljikohidrati će omogućiti postepeno oslobađanje energije i energiju.

Zobena kaša može se pripremiti na različite načine, a pogodna je i za vegetarijance, pa i za vegane ukoliko ne koristite med.

Iako danas postoje instant zobene kaše u vrećicama, one nisu nutritivno optimalan izbor. Pune su šećera ili drugih zaslađivača, kao i aditiva. Stoga, koristeći zobene pahuljice možete jednostavno napraviti kašu po vašem ukusu i potrebama. To znači da ćete izbjeći mliječne proizvode koji smetaju apsorciji željeza ako ste anemični. Koristit ćete drugi zaslađivač umjesto meda ako ste vegan. Koristit ćete lan i chia sjemenke za magnezij i bolju probavu, itd.

Također, sami možete napraviti i granolu koju ćete čuvati pohranjenu i dodavati po potrebi.

S obzirom da su zobene pahuljice složeni ugljikohidrati i pune vlakana, sporije otpuštaju energiju i neće brzo postati gladni. Štaviše, jako pomažu onima koji žele izgubiti kilograme (ukoliko ne koriste puno zaslađivača), kontrolišu nivo šećera u krvi i poboljšavaju probavu.

A kako se spremaju?

Ukoliko želite klasičnu zobenu kašu, na mjeru od pola šolje zobenih pahuljica, dodat ćete šolju vode ili mlijeka. Nakon što prokuha, smanjite temperaturu, miješajte dok pahuljice ne upiju tečnost u potpunosti.

Nakon što je servirate u zdjelu dodajte zaslađivač po želji, a ako dodajete med sačekajte da se ohladi ispod 40 stepeni.

Zobene pahuljice možete potopiti u tečnost sa chia sjemenkama i ostaviti u frižideru preko noći. Odličan izbor ukoliko ih nosite kao obrok na posao.

Kako da moja zobena kaša bude zdravija?

Svjedoci smo raznih grešaka kada je u pitanju kombinovanje sastojaka i generalno pravljenje zobene kaše. Evo nekoliko savjeta da izbjegnete da napravite nezdravi comfrot-food ili kalorijsku bombu:

  1. Odaberite jedan zaslađivač: To može biti namaz poput našeg hurma krema, pekmez, suho voće, hurma, banana, med, agavin ili javorov sirup. Ne koristite sve odjednom
  2. Uvrstite dobre masti: Dobre masti se nalaze u puterima od orašastih plodova, orašastim plodovima sirovim ili koristite kokosovo ulje. Također sjemenke, poput lanenih ili chia su odlične za probavu, a najbolje je ako se prethodno potope.
  3. Bobičasto voće za regulisanje šećera: bobičasto voće, svježe ili zaleđeno, je odličan dodatak jer reguliše nivo šećera u krvi i sadrži vitamin C.
  4. Hrskavost postignite sjemenkama i orašastim plodovima: ukoliko vam je potrebna doza hrskavosti, napravite granolu (zobene pahuljice+pekmez+isjeckani orašasti plodovi osušeni u pećnici) ili kreirajte sami svoj miks od orašastih plodova, sjemenki koje možete prepeći u pećnici ili koristite neki od gotovih varijanti.
  5. Imajte mjeru: Ne pretjerujte sa količinom. Uvijek je dobro izvagati količinu, tako da ne stvorite sebi osjećaj nadutosti i težine.

Možda vam se svidi

Kako koristiti med u kuhanju?

Vrijeme je praznika i med je dio omiljenih slastica praznične trpeze. Ali, osim medenjaka, mnogo je još načina kako iskoristiti med u kuhanju. Med...

Zašto je poseban med medljikovac?

Zašto je poseban med medljikovac?

Jeste li znali da postoji vrsta meda koja ne potiče od nektara nego od medne rose? Zvuči pomalo bajkovito, ali istina je. U posebnim klimatskim...

Kako odabrati savršen poklon?

Kako odabrati savršen poklon?

Onoliko koliko volimo da poklanjamo, toliko nam izbor poklona može zadati glavobolju. Hajde da vam pomognemo kako odabrati savršen poklon sa...