5 zdravih navika za podizanje imuniteta djece predškolskog uzrasta

Zdrave navike kako biste podigli imunitet kod djece su više poput maratona, a ne sprint. Često nam se čini da gubimo u toj trci. Donosimo vam nekoliko navika koje možete uvesti svojoj djeci kroz igru, uz odabir pomagača iz naše ponude.

Djeca vrtićkog i predškolskog uzrasta su u fazama kada ispituju granice, pokušavaju da ih pomjere, testiraju dokle može da ide njihova tvrdoglavost i počinju da budu izbirljivi kada je u pitanju hrana. Najčešće izbacuju povrće sa svojih tanjira i teško je predvidjeti šta već sutra neće voljeti. Nerijetko posustanemo u insistiranju da ti tanjiri budu šareni, pa su nam potrebni boosteri imuniteta. To je naročito potrebno djeci koja se nalaze u vrtićima ili su odveć imuno-kompromitovana.

Artiljerija koja brani imunitet

Stoga, zdrave navike u prehrani za djecu su više poput maratona, a ne sprint. Donosimo vam nekoliko navika koje možete pokušati uvesti svojoj djeci, uz odabir pomagača iz naše ponude.

Imuno pekmez idealan za male sportaše

1. Neka budu aktivni

Djeca su najčešće izložena tehnologiji i ekranima više nego je preporučeno. To utiče na vid, razvoj govora, poremećaj pažnje i druge sposobnosti. Umjesto ekrana, pokušajte da ponudite aktivnosti na otvorenom ili zatvorenom, gdje će morati da se kreću i time razvijaju motoriku i kreativnost, socijaliziraju se i troše energiju. U tom slučaju, ponudite im nadoknadu energije kroz zdravije obroke, poput energetskih kuglica koje im izgledaju primamljivo ili kombinaciju hurmi i orašastih – a možete ih potopiti i u kvalitetnu čokoladu.

2. Pranje ruku

Iako je pandemija (srećom!) iza nas, pranje ruku ostaje kao univerzalno pravilo. Preduvjet za dobar imunitet, zdravlje i higijenu. Stoga ne zaboravite da ih podsjećate na pranje ruku kako bi se i sami sjetili i kada vas nema. Ukoliko imate male tvrdoglavce koji se opiru svemu, napravite igru od toga, smislite pjesmicu koju pjevate dok perete ruke ili čak im pomozite da naprave vlastiti sapun.

3. Zdravi napici

100% sokovi za užinu dižu imunitet

Najkorisnije je ukoliko dijete pije vodu. Međutim, moguće je da stvara otpor ili želi da ‘oboji’ vodu nekom bojom i doda joj okus. U tom slučaju koristite hladno cijeđene sokove i sokove bez rafiniranih šećera. Ukoliko dijete ima lošiju krvnu sliku, to su sokovi poput nara, cvekle i slično. Napravite situaciju u kojoj svi pobjeđuju, a ponajviše imunitet.

4. Čitajte zajedno

Čitanje je navika koju će nositi kroz život, a svakako i momenat međusobnog povezivanja i nadaleko bolja opcija od izlaganja ekranima. Pokušajte od čitanja napraviti ritual ili čak inkorporirati i igru u to sve. Čitanje možete ostaviti pred spavanje pa uz omiljenu knjigu napraviti i neki zdravi napitak (kakao ili mlijeko s medom). Eh da – ne zaboraviti oprati zube 

Kad se igramo, tad smo zdravi

5. Kuhajte zajedno

Djeca češće jedu ono što sami naprave. Ako uz to dodate i kalupe kojima će dobiti zanimljive oblike radovanju neće biti kraja. To mogu biti jednostavni recepti, bez mnogo rezanja, poput zdravih varijanti keksića, brownieja, zdravih pločica ili mafina, u koje idu zobene pahuljice, pekmez, orašasti plodovi i slično.

 

 

 

 

 

Možda vam se svidi

Kako koristiti med u kuhanju?

Vrijeme je praznika i med je dio omiljenih slastica praznične trpeze. Ali, osim medenjaka, mnogo je još načina kako iskoristiti med u kuhanju. Med...

Zašto je poseban med medljikovac?

Zašto je poseban med medljikovac?

Jeste li znali da postoji vrsta meda koja ne potiče od nektara nego od medne rose? Zvuči pomalo bajkovito, ali istina je. U posebnim klimatskim...

Kako odabrati savršen poklon?

Kako odabrati savršen poklon?

Onoliko koliko volimo da poklanjamo, toliko nam izbor poklona može zadati glavobolju. Hajde da vam pomognemo kako odabrati savršen poklon sa...